Świat bajek Janusza Korczaka – warsztaty literacko-artystyczne z okazji ogólnopolskiej konferencji korczakowskiej we Włocławku

Fundacja Rzecz Rozwoju Kujawskiej Szkoły Wyższej we Włocławku „Vladislawia” wspólnie z Kołem Naukowym „Warsztaty Korczakowskie” przygotowały dla dzieci i młodzieży ze szkół podstawowych warsztaty literacko-artystyczne „Świat bajek Janusza Korczaka”. Okazją była zorganizowana 16 października br. ogólnopolska konferencja naukowa „Janusz Korczak i Stefania Wilczyńska –starość i umieranie – dziecko i wychowanie”. Warsztaty przeprowadzone były 5 grudnia 2019 r. Uczestniczyło w nich 99 dzieci i młodzieży – 3 grupy wiekowe – dzieci i młodzież z klas I – III, IV-VI i VII-VIII.

Uczestnicy warsztatów wysłuchali najpierw fragmentów bajek autorstwa Janusza Korczaka a następnie przygotowywały prace plastyczne ilustrujące usłyszane treści. Na koniec zorganizowany został konkurs z nagrodami. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i drobne upominki. Dziękujemy Fundacji „Vladislawia” za pomysł a studentom i opiekunowi Koła Naukowego „Warsztaty Korczakowskie” prof. Ireneuszowi Pyrzykowi za twórcze i pełne zaangażowania zrealizowanie przedsięwzięcia.

Warsztaty literacko-artystyczne „Świat bajek Janusza Korczaka” finansowane były przez Gminę Miasto Włocławek.